Orbot går på djupet hos Himlabadet

Himlabadet i Sundsvall har runt en halv miljon besökare årligen. Orbot håller klinkers och känsliga fogar rena i den välbesökta äventyrsmiljön.

Jag har arbetat i branschen i 44 år. Det finns ingen annan städmaskin som är så här bra, säger Per-Erik Ulander, ansvarig för bad och friskvård.Per-Erik Ulander, Himlabadet, Sundsvall

Himlabadet består av äventyrsbad, utomhusbad och relaxavdelning. Arkitekturen är inspirerad av den norrländska naturen och natursten, björk och gran utgör interiörens grund. Sedan personalen började använda Orbot, har rengöringen av den till stora delar klinkerförsedda golvmiljön blivit både effektivare och skonsammare. Orbotmetoden håller smuts och organisk tillväxt borta från framför allt fogarna, dit traditionella städmaskiner inte når.

– Plattorna blir ju alltid rena oavsett städmaskin, men inte fogarna. Där kommer Orbot åt tack vare sitt unika rörelsemönster och det är den stora, stora fördelen för vår verksamhet, säger Per-Erik Ulander.

”Det blir helt enkelt renare.”

Tidigare har rengöring med högtrycksspruta varit det enda riktigt effektiva rengöringsalternativet för badhusmiljön.

– Problemet då är att trycket gräver ur fogarna. Orbotmetoden är däremot skonsam, samtidigt som maskinen är smidig och lätt att köra. Borsten kommer åt ända in mot väggen och det blir helt enkelt mycket renare, säger Per-Erik Ulander.

En annan stor fördel är att rengöringen ofta sker direkt med poolvattnet. Förbrukningen av städmedel är numera kraftigt reducerad.

Himlabadet beslutade sig snabbt för att köpa in Orbot efter en demonstration på plats i poolmiljön.

– En medarbetare sa till och med: ”Köper du inte in den där så kommer jag inte tillbaka efter jul!”. Så jag hade inget val, säger Per-Erik Ulander och skrattar.

Djupgående rengöring i gynnsam arbetsmiljö

Nu finns två multistädmaskiner som bearbetar totalt 1 500 kvadratmeter golvyta ett par gånger i veckan. Maskinen klarar alla underlag, även skifferplattorna i relaxavdelningen som kräver torrare rengöringsmetoder än traditionell moppning. Att Orbot är lätt att manövrera och tystgående är av stor betydelse för Himlabadets personal.

– Arbetsmiljön är oerhört viktig och med Orbot slipper vi problem med vibrationer som annars kan orsaka fysiska besvär när man kör länge och återkommande, säger Per-Erik Ulander, som ofta får samtal från branschkollegor.

– Andra badhus har samma utmaningar som oss och det är många som har ringt och hört hur vi upplever Orbot. Jag har bara goda rekommendationer att ge.

Share this Post

[cs_global_blocks block=”212″]